Особливості автоматизованого складу e-commerce - 1 - kapelou.comЗакрити

Особливості автоматизованого складу e-commerce

Особливості автоматизованого складу e-commerce - 8 - kapelou.com

XXI століття є ерою технологічного прогресу та стабільного розвитку e-commerce, торгівлі через інтернет. Український ринок електронної комерції зростає зі швидкістю понад 30% кожний рік. Проте частка інтернет – продажів у роздрібній торгівлі в Україні становить лише 3,2%, тоді як середнє значення в Європі – 8,8%, а у Великій Британії – 17,8% (джерело: https://rau.ua/novyni/vpliv-vijni-na-internet/).

У майбутньому прогнозується лише зростання купівель у магазинах через інтернет. Збільшення обсягів продажу онлайн висуває нові виклики до продавців, зокрема в управлінні ланцюгами постачань та організації складської логістики.

Близько 80% клієнтів не замовляють повторно в компаній, якщо мали поганий клієнтський досвід (джерело: https://www.meilirobots.com/resources-list/e-commerce-statistics).
Серед основних факторів, які формують враження споживачів від покупок в магазинах через інтернет:

  • швидкість доставки;
  • відслідковування статусу замовлень;
  • легкий процес отримання;
  • вичерпна інформація про товар;
  • точність (відсутність помилок при комплектуванні, відповідність кольору тощо).

Ключові особливості складів e-commerce та інтернет – магазинів

Склад для інтернет – замовлень повинен бути організований таким чином, щоб співробітники могли за короткий час скомплектувати замовлення покупця, зроблене через інтернет, сформувати його в маршруті доставки та відвантажити. Компанії прагнуть до того, щоб із моменту надходження замовлення на склад до його відвантаження за маршрутом проходило не більше однієї години. Інструмент для досягнення такої швидкості – автоматизація складу та оптимізація логістики.
Ключовими особливостями складської логістики сегменту електронної торгівлі є:

  • широкий асортимент зберігання та оброблюваного товару (SKU) – товари зберігаються на полицях в чітко визначених комірках;
  • висока швидкість операцій електронної комерції – замовлення мають бути зібрані та відправлені за декілька годин або день у день;
  • велика кількість отримувачів, серед яких суттєву частку займають не статичні адреси (пункти видачі, поштомати, магазини), а фізичні особи, що замовляють кур’єрську доставку просто до дверей.

KAPELOU розробляє проєкти автоматизації складів з урахуванням усіх вимог щодо їхньої ефективності. Комплексний підхід починається з аналітики бізнес-процесів до виготовлення та встановлення обладнання. У своїх проєктах ми використовуємо стелажне обладнання, платформи та мезоніни, роликові та стрічкові конвеєри, підйомники, робимо інтеграцію із системою управління складом. Прораховуємо продуктивність кожного вузла – щоб склад чи його окрема ділянка працювали ефективно.

Стратегія логістики має бути побудована з урахуванням відстеження кожної одиниці товару в ланцюжку постачання від виробника, зберігання на складі, відбору та видавання клієнтам. Склад e-commerce та інтернет – магазинів проєктують з урахуванням ключових особливостей:

  • великий асортимент, який може досягати від кількох тисяч до мільйонів найменувань, потребує чітко визначених місць зберігання в постійній доступності;
  • різноманітність габаритів товарів – від прикрас до холодильників;
  • час зберігання на складі може обмежуватися від кількох годин до кількох днів чи тижнів перед відправленням до клієнта;
  • особливості зберігання товарів різного призначення: електроніка, одяг, косметика, харчові продукти, будівельні матеріали тощо;
  • висока швидкість збирання та доставки є конкурентною перевагою;
  • замовлення з невеликою кількістю рядків (SKU), до 2-3 в одному замовленні. У них складно виокремити «ядро» асортименту (товар, який трапляється в більшості замовлень). Через це великі витрати спричиняє ручна праця складських робітників у комплектуванні на одиницю товару. І як наслідок – висока частка заробітної плати в загальній собівартості товарів;
  • великою часткою замовлень через інтернет є однорядкові замовлення, що складаються з одного товару та збираються окремо – близько 40%. Товар із багаторядкових замовлень збирають разом в один лоток із подальшим сортуванням по замовленнях;
  • контроль якості при прийманні та обробка повернень від клієнтів.

Оптимізація зони зберігання на складі e-commerce

Збільшення зони зберігання завдяки щільності. Найбільш поширеним обладнанням для оснащення приміщень складів e-commerce є стелажний мезонін, який допомагає збільшити зону зберігання. Це рішення не потребує суттєвих інвестицій та дозволяє ефективно використовувати складський простір. До того ж, за допомогою складського мезоніну можна розширити кількість доступного для комплектування асортименту.

Склад інтернет-магазину

Багаторівневі поличкові мезоніни передбачають максимально щільне зберігання. Кожен тип перебуває у своїй комірці та доступний до відбору й відвантаження в будь-який проміжок часу. При цьому важливо забезпечити найвищу жорсткість конструкцій з урахуванням можливих навантажень.

Наприклад, щоб забезпечити зберігання 275 000+ SKU для найбільшого маркетплейсу в Україні, ми встановили платформи та мезоніни загальною площею більш ніж 30 000 м2. На багаторівневих металевих конструкціях розмістили зону зберігання та комплектування у вигляді стелажних систем поличкового зберігання. Перевага стелажів – у тому, що вони мають модульну конфігурацію. Це дає змогу доукомплектовувати їх або оперативно модифікувати при необхідності, що забезпечує максимальну місткість зберігання.

Автоматизація транспортування. Кожен товар у зоні зберігання перевіряють перед розміщенням на складі. Габарити та штрих-коди заносять у базу даних.

оператори відбирають товар у транспортні лотки

Процес приймання може відбуватися мануально та автоматично. У мануальному процесі оператори відбирають товар у транспортні лотки. Далі лотки встановлюють на конвеєр, який переміщує їх у необхідну зону складу для розміщення.

В автоматичному варіанті, реалізованому KAPELOU, товар із авто на телескопічному конвеєрі потрапляє на склад, проходить тристороннє зчитування та направляється в задану точку.

Методи відбору на складах e-commerce

В організації ефективної логістики на складі електронної комерції чи не найважливішим є розробка оптимального способу та маршруту руху комплектувальника при відборі. Кожен комплектувальник відбирає товари у своїй зоні. Ефективний склад має зональний розподіл зберігання товарів по комірках стелажів: таким чином, щоб максимально близько тримати товари, які замовляють разом (товари-сателіти).

При індивідуальному та кластерному збиранні замовлень складський працівник долає до кількох кілометрів. Тож усе частіше для оптимізації цього процесу та зі збільшенням складських площ переходять до найбільш ефективного у сфері e-commerce методу відбору – партіями.

вид відбору замовлень

На великих складах e-commerce використовують комбіновані методи відбору. Спочатку замовлення збирають у партії, потім партії об’єднуються у “хвилі”. Коли “хвиля” сформована, у встановлений час оператор-комплектувальник відбирає у своїх зонах товари, що входять до хвилі замовлень.

Із застосуванням конвеєрної технології товари відбираються в різні лотки в окремих зонах складу. Далі працівники встановлюють лотки на конвеєр, після чого вони переміщуються та консолідуються для сортування по замовленнях, пакування. Таким чином, в операторів відбору значно менше часу витрачається на переміщення товару на складі і більше – на прямі завдання, – розміщення та відбір із місць зберігання.

При відборі з мезоніну разом із застосуванням конвеєрної технології продуктивність праці зростає щонайменше на 40%.

Коли всі товари із зони зібрані, вони об’єднуються в партії та готуються до наступних етапів. Готові партії переміщаються на мобільний стелаж, де замовлення збирають і передають на пакування та відправлення.

Операції з відбору та формування з них готових до відправлення замовлень складаються з кількох ключових процесів:

  • Формування та запуск “хвилі”. Замовлення об’єднуються в партії і вирушають на відбір товарів, що входять до них.
  • Відбір. Товар збирається в місцях зберігання в спеціальних зонах на складі. Відбір зон дозволяє уникнути необхідності долати великі відстані між потрібними товарами. Відбір по зонах може проводитись для предметів із різних замовлень та партій.
  • Підготовка. Збираються всі товари однієї партії. Партії складаються з кількох повних замовлень. Коли партію зібрано, вона вирушає на складальний стелаж.
  • Комплектування товарів із замовлень у комірках стелажів. Партії сортуються по комірках стелажа таким чином, щоб в кожній комірці були зібрані товари одного замовлення.

Для роботи із хвилями замовлень ми пропонуємо два методи. Перший – напівавтоматичний, на основі технології Pick-by-light. Для оператора загоряється кнопка на тому каналі, в який необхідно розмістити лотки однієї “хвилі” відбору.

Pick_by_Light_відбір_товару_на_складі

Із технологією безпаперового сортування Pick-by-Light, реалізованою KAPELOU, оператори сканують товари в лотках. Кнопка загоряється на комірці, в яку оператор має розмістити товар та підтвердити це натисканням кнопки. Перевага технології – у можливості відстежувати комплектування замовлень на кожному етапі. У результаті гарантований швидкий та точний відбір замовлень клієнтів. Реалізація сортування товарів можлива на стаціонарні та мобільні стелажі.

Другий метод – автоматичний, на основі буфер-секвенсера. Це обладнання складається із приводних конвеєрів, коробкових підйомників, станцій сортування. Буфер-секвенсер призначений для прийому лотків, їхнього сортування за окремою ознакою, накопичення на багаторівневому конвеєрі та видавання партій лотків. Обробляє до 600 лотків на годину. Легко масштабується при зростанні обсягу замовлень, скорочує кількість залученого персоналу в процес комплектування замовлень, гарантує заощадження часу та ефективне використання складської площі.

Буфер-секвенсер реалізує технологію “товар до людини”. Головна перевага такого підходу: скорочення маршруту оператора, що значно заощаджує час. Працівники залишаються на призначених для них місцях, а товари доставляють на станцію збирання за допомогою конвеєра. Обладнання допомагає збільшити продуктивність збирання, виключити помилки при комплектуванні, знизити операційні витрати на збирання.

Зона пакування на складі e-commerce та її особливості

Як правило, зону пакування розташовують якомога ближче до місць відвантаження. Оператор сканує та упаковує всі одиниці товару в транспортне опаковання (картонна коробка, пакет тощо). Гофрокартон є популярним матеріалом, який використовують для зовнішнього захисту продукції, через його міцність, легкість та можливість вторинного перероблення. На ньому можна легко надрукувати інформацію, розмістити штрих-коди та RFID-мітки. На кожне пакування наносять унікальний штрих-код. Після цього оператор встановлює пакунок на палету, у стелаж чи на сортувальний конвеєр, який направляє запаковані замовлення до відповідних каналів для відвантаження клієнтам.

У зоні пакування оператори-пакувальники відбирають товари з комірок стелажів та упаковують у необхідну тару.

Зона пакування на складі

Цей процес можна зробити автоматичним – для цього KAPELOU використовує технологію SLAM (Scan, Labe, Apply, Manifest).

Автоматичне пакування товарів

Вона складається з таких елементів:

  1. Машинний зір – сканує штрих-код кожного пакунку, щоб ідентифікувати його.
  2. Модуль вимірювання ваги – кожен пакунок зважується в русі на конвеєрі, після чого транспортна вага вноситься в базу даних перед відвантаженням.
  3. Модуль вимірювання габаритів – фіксує габарити (довжина, ширина, висота) кожного пакунка за допомогою спеціальної оптичної системи.
  4. Лейбелінг – на кожен пакунок автоматизовано наклеюється транспортна етикетка, яка надалі буде ідентифікатором при доставці пакунка кінцевому клієнту.

Процес пакування та розміщення товару на палети можна повністю автоматизувати за допомогою промислового робота та автоматичних систем.

Промисловий робот для палетування

Склад e-commerce. Сортування замовлень за напрямами

Сортувальні системи використовуються для розподілу на певні ділянки призначення – по магазинах, відділах, маршрутах. Дозволяють суттєво підвищити продуктивність праці. Упаковані замовлення сортуються по каналах відвантаження, відповідно до маршруту відправлення, щоб максимально точно та швидко бути доставленими до кінцевих клієнтів. Сортувальні системи застосовують для розподілу товарів одного розміру, а також різних розмірів та ваги.

Сортувальні системи

Виходячи з бажаної пропускної здатності, KAPELOU застосовує системи сортування на основі конвеєрів з диверторами або більш складні автоматизовані сортингові системи: Крос-белт (Cross belt), Пуш-трей (Push-tray), Шу-сортер (Shoe sorter) та інші.

Наприклад, для мережі магазинів краси та догляду Prostor (кейс проєкту за посиланням) ми реалізували лінію сортування пластикових боксів по 22 напрямках одночасно. Для цього ми встановили дивертори для автоматичного сортування, щоб склад клієнта міг відвантажувати більш ніж до 20 магазинів на годину. А для найбільшої міжнародної мережі роздрібної торгівлі товарами для краси та здоров’я Watsons (кейс проєкту за посиланням) встановили OptiSorter на 22 шути, здатний обробляти до 6 000 коробів на годину.

Для кожного окремого завдання KAPELOU підбирає індивідуальне сортувальне рішення, виходячи з показників типів товарів, продуктивності сортування, кількості каналів для сортування тощо.

Чіткий процес обміну та повернення в e-commerce (рекламація)

Найчастішими причинами повернень у секторі e-commerce є його пошкодження, неправильне зазначення отримувача та невідповідність реальних характеристик продукції її опису. Прозора політика повернення сприяє появі впевненості споживачів у тому, що вони не залишаться з товаром, який не відповідає їхнім очікуванням. Ба більше, 95% покупців вважають, що добре організований процес зворотної логістики здатен вплинути на їхнє бажання стати постійними покупцями (дослідження компанії Voxware, джерело: https://www.businesswire.com/news/home/20181218005088/en).

На сучасних складах електронної комерції застосовуються автоматизовані рішення для фотофіксації повернень і контролю їхньої якості. У комплексних проєктах KAPELOU застосовує автоматичні фотосканери для сканування штрих-кодів та машинний зір для отримання зображень товару, фіксації його якісного стану. Інформація про кожен товар відправляється до WMS, із подальшою можливістю оформлення актів повернення, відправленням необхідної візуальної інформації службі контролю тощо.

Розробка комплексу WMS та автоматизації забезпечує максимальну пропускну спроможність, ефективне використання матеріальних і людських ресурсів. KAPELOU має досвід інтеграції обладнання із WMS різних виробників – Manhattan, Qguar, Infor EXceed, 1C, Solvo, а також самописними розробками компаній, тож знається на особливостях кожної.

За 9 років роботи ми реалізували низку рішень у сфері складської логістики для передових клієнтів сектору e-commerce України та Європи. Виходячи з потреб клієнта, запроваджуємо комплексну автоматизацію будь-якого рівня складності. Автоматизація на складах електронної комерції допомагає компаніям задовольняти потреби своїх клієнтів, серед яких – точність зібраного замовлення, швидкість доставки, якість організації процесу обміну або повернення товару. Усе це дає конкурентну перевагу, яка дозволяє гідно заявляти про себе, бути надійним партнером в очах клієнта та лідирувати на ринку e-commerce.

Коментарі 0
Коментувати
Залиште Ваш коментар, після модерації нашим адміністратором він буде опублікований найближчим часом.

Залишити коментар:

Your email address will not be published.

Скасувати
Натискаючи «Відправити», ви підтверджуєте та погоджуєтеся з «Згода на обробку персональних даних».
Поділитися:
Особливості автоматизованого складу e-commerce - 9 - kapelou.com Особливості автоматизованого складу e-commerce - 10 - kapelou.com Особливості автоматизованого складу e-commerce - 11 - kapelou.com
Підписатися на нашу розсилку новин

    Особливості автоматизованого складу e-commerce - 40 - kapelou.com
    19.02.2024
    Оновлений сертифікат партнера від Siemens

    2024 рік для KAPELOU розпочався із продовження партнерства із лідерами ринку.

    Компанія отримала оновлений сертифікат партнера від компанії S...

    Особливості автоматизованого складу e-commerce - 41 - kapelou.com
    16.02.2024
    KAPELOU – системний інтегратор та партнер SICK

    KAPELOU вкотре отримала статус сертифікованого партнера SICK – провідного постачальника рішень на базі датчиків для промислового застосування.

    ...
    Особливості автоматизованого складу e-commerce - 42 - kapelou.com
    13.02.2024
    KAPELOU EU в номінації “Українська компанія року”

    31 січня KAPELOU EU взяла участь у заході з нагоди вручення німецько-українських нагород від АНК Ukraine, що відбувся в Києві.

    Нашу компанію...

    Всі новини