Що являє собою мезонінна конструкція і як підвищити ефективність її застосування - 1 - kapelou.comЗакрити

Що являє собою мезонінна конструкція і як підвищити ефективність її застосування

Що являє собою мезонінна конструкція і як підвищити ефективність її застосування - 8 - kapelou.com

Складський мезонін входить до складу інфраструктури сучасних логістичних компаній, фірм-вантажоперевізників, промислових підприємств та розподільчих центрів. З італійської мови термін mezzanine перекладається як «надбудова», «напівповерх». Мезонінна конструкція є багатоярусною металевою спорудою, розробленою спеціально для того, щоб оптимізувати складський простір і використовувати його можливості по-максимуму. Вона встановлюється не лише на складі, а й у автосервісах, гаражах, ангарах, павільйонах.

 

Які існують види мезоніну?

Залежно від типу конструкції, розрізняють два види мезоніну:

  • платформний. Конструкція може мати максимум 5 рівнів. Корисна площа поверхні – до 50000 м2. Доступна висота конструкції – до 18 м;
  • на основі стелажних систем. Доступна висота конструкції – до 15 м. Кількість ярусів – до 5 м. Кількість полиць на рівні – від 2-х до 11-ти. Допустиме навантаження на 1 м2 перекриття проходу – до 500 кг. Конструкція комплектується полицями: глибина – від 300 до 800 мм, довжина – 750, 1000, 1300 та 1500 мм. Крок перестановки полиць – 25 мм.

Платформний мезонін використовується як для розміщення товарів та техніки, так і для встановлення службових приміщень. Під конструкцією може забезпечуватися безперешкодний проїзд складської техніки або може бути організована зона експедиції.

Мезонін на основі стелажних систем застосовується, коли виникає потреба у створенні додаткової площі зберігання.

Конструкція такого типу – ідеальне рішення для складу виробника та постачальника автозапчастин, деталей електроніки, e-commerce, фармдистриб’юторів.

Мезонін складається з:

  • вертикальних стійок. Їхня довжина максимально може становити 18 м. Вертикальні стійки виготовляються із гнутого перфорованого профілю. Вони забезпечують достатній рівень міцності та стійкості конструкції;
  • горизонтальних балок. Вони беруть на себе вагу вантажу. Якщо використовується полична модель стелажу, замість балок застосовують горизонтальні полиці;
  • підсилювальних елементів. По діагоналі конструкції встановлюють спеціальні розкоси, їхнє завдання – підвищити міцність та стійкість системи зберігання. Підсилювальні елементи з’єднують вертикальні та горизонтальні балки між собою, забезпечуючи додаткову жорсткість мезоніну.

Конструкція також містить і сходи з перилами, якими персонал складу піднімається на верхні поверхи. Якщо правильно розрахувати і взяти до уваги рівень навантаження, то покриття для підлоги витримає навантаження і товару, і техніки, і людей.

В якості перекриття для експлуатованих рівнів  мезоніну (у проходах і в зоні розвантаження/завантаження) використовуються такі матеріали: зварний настил, перфоровані та неперфоровані настили, вогнестійкі та вологостійкі ДСП. Вибір оптимального варіанта здійснюється з урахуванням передбачуваних навантажень. Найкраще рішення – гратчастий настил. Його основна перевага – пожежна безпека. У разі надзвичайної ситуації вода проникає через великі отвори безперешкодно. До того ж, якщо правильно вибрати відповідні секції решіток, можна уникнути гучного шуму від колісного складського транспорту, а співробітникам буде комфортно ходити по ньому без зайвого навантаження на хребет.

Ключові переваги рішення

Складський мезонін характеризується низкою переваг:

  1. Ергономічність конструкції. Застосування мезоніну дозволяє оптимізувати простір складського приміщення та збільшити корисну площу. Така система дає можливість зберігати більше вантажів, ніж звичайні поличні стелажі, без зниження швидкості процесів.
  2. Універсальність застосування. На різних ярусах можна організувати різноманітні типи зберігання. У мезоніні можуть використовуватися стелажні системи декількох типів конструкції (одночасно або окремо): поличні, палетні, консольні, гравітаційні.
  3. Легка інтеграція. Можна вбудовувати конструкцію мезоніну у стелажні системи, які вже використовуються на складі.
  4. Збірно-розбірний тип конструкції. Якщо з часом потрібно перевезти мезонін на інше місце, то можна швидко демонтувати та повторно зібрати систему після аудиту та заміни тих деталей, які цього вимагають.
  5. Практичність застосування. Мезонінна конструкція забезпечує можливість одночасної обробки товарів на різних рівнях. До кожної коробки або палети передбачений зручний доступ.
  6. Можливість організації системи адресного зберігання. При цьому забезпечується простота інтеграції такого обладнання як спіральний конвеєр, PbL-система та конвеєрного обладнання (вертикального, приводних та неприводних конвеєрів).
  7. Можливість масштабування. Якщо потрібно змінити розміри (збільшити, зменшити) конструкції під потреби складу, це можна зробити без особливих труднощів.
  8. Доступна вартість виробництва системи зберігання. Встановити мезонін значно простіше і, відповідно, дешевше, швидше та менш ризиковано, ніж звести новий складський комплекс. Через три-чотири роки конструкція повністю себе окупає.

Завантаження/розвантаження мезоніну здійснюється у різний спосіб. Для цієї мети застосовують підйомники, гідравлічні підіймачи, річтраки, штабелери. Спецтехніка забезпечує підйом палети на майданчик, а вже звідти коробки розподіляються по рівнях та комірках.

Як підвищити ефективність роботи складського мезоніну

Сучасна конструкція легко піддається модернізації та автоматизації. Щоб підвищити ефективність роботи складського мезоніну, застосовують різні рішення:

  • встановлюють обладнання для транспортування між окремими зонами мезоніну (приводний або неприводний рольганг) і між поверхами (вертикальний або спіральний конвеєр);
  • організовують майданчики обробки та сортування вантажів на кожному технічному ярусі;
  • впроваджують системи автоматизації обліку, сортування та транспортування товару.

Для спрощення та прискорення процесу комплектації багаторядкових замовлень клієнтів, а також зниження ризику помилок додатково полки оснащуються системой Pick by Light. Це безпаперова система відбору, представлена ​​у вигляді дисплея з кнопками керування та LED-індикатором, який спрацьовує навпроти потрібної позиції. Застосування інноваційної технології Pick by Light дозволяє вдвічі підвищити продуктивність складу. Бізнес-операції виконуються швидко, ризик недоліків зведений до нуля. За годину система обробляє від 250 до 600 рядків. Застосування багатокольорової індикації дає можливість декільком фахівцям одночасно комплектувати багаторядкове клієнтське замовлення або одному оператору працювати відразу над декількома завданнями.

Автоматизація актуальна для складів із широким асортиментом товарних позицій та високою пропускною здатністю. Комплектувати багаторядні клієнтські замовлення вручну складно, і в такому разі зростає ризик помилок.

Компанія KAPELOU розробляє та впроваджує інноваційні рішення з автоматизації складських комплексів в Україні та в Європі. Спеціалісти допоможуть налагодити ефективну роботу підприємства при мінімальних витратах.

Коментарі 0
Коментувати
Залиште Ваш коментар, після модерації нашим адміністратором він буде опублікований найближчим часом.

Скасувати
Натискаючи «Відправити», ви підтверджуєте та погоджуєтеся з «Згода на обробку персональних даних».
Поділитися:
Що являє собою мезонінна конструкція і як підвищити ефективність її застосування - 9 - kapelou.com Що являє собою мезонінна конструкція і як підвищити ефективність її застосування - 10 - kapelou.com Що являє собою мезонінна конструкція і як підвищити ефективність її застосування - 11 - kapelou.com
Підписатися на нашу розсилку новин

    Що являє собою мезонінна конструкція і як підвищити ефективність її застосування - 40 - kapelou.com
    8.04.2024
    Участь KAPELOU у виставці LogiMAT 2024. Рішення та інсайти

    19-21 березня KAPELOU взяла участь у LogiMAT 2024 – наймасштабнішому заході виробничо-складської логістики. Виставка відбулась у Штутгарті, Німеччи...

    Що являє собою мезонінна конструкція і як підвищити ефективність її застосування - 41 - kapelou.com
    4.04.2024
    Складське обладнання від виробника – ключ до оптимізованих процесів

    У сучасному світі, де конкуренція на ринку зростає з кожним днем, ефективне управління складськими операціями є важливою частиною успіху будь-якого...

    Що являє собою мезонінна конструкція і як підвищити ефективність її застосування - 42 - kapelou.com
    19.02.2024
    Оновлений сертифікат партнера від Siemens

    2024 рік для KAPELOU розпочався із продовження партнерства із лідерами ринку.

    Компанія отримала оновлений сертифікат партнера від компанії S...

    Всі новини