Стрічковий конвеєр: різновиди, переваги, особливості та завдання у складській логістиці - 1 - kapelou.comЗакрити

Стрічковий конвеєр: різновиди, переваги, особливості та завдання у складській логістиці

Стрічковий конвеєр: різновиди, переваги, особливості та завдання у складській логістиці - 8 - kapelou.com

Стрічковий конвеєр – це незамінний засіб для безперебійного транспортування вантажів на складі та ефективний інструмент автоматизації складських процесів.

Цей вид конвеєра має транспортувальне полотно у вигляді стрічки, що рухається вздовж лінії та переміщує вантажі з одного місця на інше.

Стрічковий конвеєр VS інший вид транспортера чи рольганга

Серед інших видів транспортерів стрічковий конвеєр вирізняється своєю універсальністю та ефективністю. Цей пристрій може бути використаний для переміщення товарів різного розміру та ваги, що робить його ідеальним варіантом для виконання складських процесів.

Рольганги – також популярний вид транспортерів, особливо для важких та великих вантажів. Однак, у порівнянні з рольгангами, стрічковий конвеєр має кілька переваг. Наприклад, цей пристрій є більш гнучким у застосуванні, зокрема завдяки таким показникам:

  • більший діапазон характеристик щодо габаритів та ваги товару (min/max);
  • можливість транспортування під великим кутом;
  • можливість переміщення вантажу без табларів та лотків;
  • можливість налаштування більшої швидкості транспортування, ніж у роликового конвеєра.

Економічна вигода при використанні стрічкових конвеєрів, порівняно з рольгангами, починається при альтернативній довжині стрічки 10 метрів.

Стрічковий транспортер: галузі, в яких найчастіше використовується

Стрічковий конвеєр – вид одного з найбільш універсальних транспортерів, який застосовується в різних галузях складської логістики. До них належать: виробництво, автомотив, харчова промисловість, фармацевтика. кур’єрські служби, DIY.

Умови використання стрічкового конвеєра можуть бути різними згідно з конкретною галуззю та вимогами до транспортування вантажу. Наприклад, у промисловій галузі стрічковий конвеєр використовують для переміщення вантажів у зонах виробництва, транспортування матеріалів з одного робочого місця на інше, а також для переміщення товарів на лініях комплектації та відправлення.

У разі потреби пристрій можна зробити стійким до різних кліматичних умов – низьких температур, високої вологості, пилу та забруднень. Для цього при виготовленні конвеєра використовують матеріали, які легко очищаються. Так він може бути застосований у харчовій та фармацевтичній промисловості, де вимоги до гігієни та безпеки є особливо суворими.

Стрічковий конвеєр у складській логістиці

Застосування стрічкового конвеєра у складській логістиці оптимізує процес транспортування та комплектування товарів на складі. У наших проєктах зі складської автоматизації стрічковий транспортер становить близько 10% усього конвеєрного обладнання.

Основні переваги використання стрічкового транспортера у складській логістиці:

Збільшення продуктивності роботи складу. Використання стрічкових конвеєрів підвищує ефективність роботи складу, зменшує витрати часу та зусиль, що необхідні для переміщення вантажу. Це дозволяє збільшити обсяги роботи, які виконує склад, та скоротити витрати на заробітну плату.

Робота з різними видами тари та дрібним товаром. Стрічковий транспортер працює з такими видами тари – полібегами, пластиковими лотками та гофрокоробами. До того ж, пристрій передбачає переміщення дуже дрібних вантажів, які неможливо транспортувати за допомогою роликового конвеєра.

Ефективне використання простору. Транспортер може бути розташований у будь-якій зоні складу, відповідно до ключових завдань складу та необхідності оптимізації конкретних процесів. Остання успішно випробувана розробка команди KAPELOU – нова приводна станція стрічкового конвеєра. Вона дає змогу використовувати його у вузьких просторах, адже мотор-редуктор розміщений під транспортер. Таке рішення вимагає значно менше простору для установлення.

Зменшення ризику пошкодження вантажу. Стрічковий конвеєр дозволяє переміщати товар без потреби мануального перенесення, що зменшує ризик пошкодження.

Підвищення швидкості транспортування. Конвеєр може бути налаштований на потрібну швидкість переміщення товарів. Це позитивно впливає на швидкість доставки клієнту.

Покращення умов праці. Стрічковий транспортер для складу дозволяє зменшити навантаження на працівників та покращити умови праці, виключаючи ризик травмування працівників.

Модульність. Конфігурація стрічкового конвеєра може бути змінена відповідно до ваших потреб. Це дає можливість швидко реагувати на зміни ринку та удосконалювати процеси на складі згідно з попитом на товар.

Стрічковий транспортер. Завдання, які виконує на складі

Транспортування вантажу. Стрічковий конвеєр транспортує великі обсяги товарів – від місця приймання до зони зберігання, із зони зберігання до зони пакування та відправки тощо. Якщо є необхідність зберігати продукти харчування або фармацевтичні препарати у спеціальних умовах, таких як температурний режим, за допомогою стрічкових конвеєрів цей товар можна розмістити на потрібних ділянках складу.

Відвантаження товарів зі складу, завантаження на склад. За допомогою телескопічного конвеєра – виду стрічкового транспортера – можна організувати процес вивантаження товарів зі складу одразу у транспортні засоби для доставки до клієнтів; та для завантаження на склад із транспортних засобів.

Сортування товарів. Стрічковий конвеєр може використовуватися для сортування вантажів на складі. Пристрій дозволяє розділити товар за категоріями та доставити його на потрібні ділянки складу. Великі склади застосовують конвеєр для розфасування товарів на партії, які потім можуть бути відправлені окремими поставками до клієнтів.

Спрощення інвентаризації та обліку на складі. Стрічковий транспортер у зв’язці з машинним зором та WMS виконує завдання з автоматичної класифікації вантажів – направляє їх у потрібне місце, що значно полегшує перелічені процеси.

Комплектування замовлень. Конвеєр може бути частиною системи автоматизації зони комплектування замовлень, що дозволяє знизити час на їхню підготовку.

Який транспортер обрати: роликовий чи стрічковий

На вибір між роликовим та стрічковим конвеєром впливає галузь застосування, а також потреби складу та ваші завдання.

Роликовий конвеєр підходить для транспортування великих та важких товарів – палет, ящиків. Ролики дозволяють зменшити опір руху, що забезпечує зручне переміщення великих товарів. Стрічковий конвеєр підходить для транспортування легких та невеликих товарів – коробок та полібегів.

Варто враховувати й фінансові можливості компанії. Приводний зональний роликовий конвеєр, як правило, коштує дорожче, ніж стрічковий. До того ж, на вибір між роликовим та стрічковим транспортером може вплинути технологія, що використовується на складі, а також розмір вантажів, матеріал пакування та технічні особливості, які має пристрій. Ми рекомендуємо підходити до вибору конвеєра виважено, враховуючи всі можливі фактори.

Стрічковий конвеєр. Як підібрати оптимальну швидкість

Швидкість стрічкового конвеєра закладають під час розробки концепту відповідно до потреби в конкретній пропускній здатності всієї системи автоматизації чи певної ділянки складу. Як правило, у зоні роботи персоналу, де товар завантажується або знімається з конвеєра, швидкість встановлюють у межах 0,2-0,5 м/с. На конвеєрах для переміщення лотків вона сягає 0,7 м/с-2,0 м/с. У разі потреби мінімальну швидкість можна зробити меншою – 0,1 м/с.

Визначення оптимальної швидкості для стрічкового конвеєра залежить від кількох чинників:

Відстань між продуктами транспортування. Для забезпечення відстані між картонними коробками та для поступового збільшення швидкості на 20% можна реалізувати стрічковий конвеєр із проміжками – gapping belt conveyor, або gepper. Крім того, відстань, яку потрібно пройти конвеєру, може впливати на вибір швидкості. Для коротких відстаней швидкість зазвичай вища, ніж для довгих.

Безпека. Швидкість конвеєра повинна бути безпечною для складських працівників задля уникнення небезпеки травмування.

Необхідність збереження цілісності матеріалу. У деяких галузях промисловості вантаж може бути дуже крихким. У таких випадках швидкість конвеєра має бути повільнішою, щоб запобігти пошкодженню матеріалу.

Обсяги виробництва. Великі обсяги вантажів вимагають більш високої швидкості транспортера.

Наявність додаткового обладнання. Швидкість стрічки залежить від периферійного обладнання. У місцях зважування товарів на конвеєрі або сканування товару, що рухається стрічкою, швидкість зазвичай зменшується до 1,0 м/с.

Підбір оптимальної швидкості стрічкового конвеєра вимагає уважного аналізу вищезгаданих факторів та вибору найкращого показника для ефективної та безпечної роботи транспортера. Важливо врахувати вимоги до продуктивності, які можуть варіюватися відповідно до галузі та специфіки процесу виробництва.

Стрічковий транспортер KAPELOU. Технічні характеристики

  • Продуктивність – до 3600 лотків/год
  • Вантажопідйомність – до 50 кг
  • Ширина стрічки – 450, 650, 800, 1000 мм
  • Швидкість руху стрічки – 0,1–2 м/с
  • Вид стрічки – двошарові Habasit
  • Довжина стрічкового транспортера – 1 600-15 000 мм
  • Потужність приводу – 0/37-3 кВт
  • Кут регулювання конвеєра – 0-16 градусів.

Стрічка транспортера для складу. Важливі характеристики

Стрічка є одним із найважливіших компонентів транспортера. Забезпечуючи безперебійну роботу всього процесу, стрічка переміщує товари з однієї частини складу до іншої безперервним потоком, без зупинок на завантаження і вивантаження. Сучасна стрічка здатна працювати з великою кількістю товарів, зокрема важкими та незручними для перенесення. Від вибору стрічки для конкретного застосування залежить ефективність роботи всієї системи.

Стрічка може бути виготовлена з різних матеріалів – гума, пластик, метал або тканина. Стрічка також може мати різні ширини, товщини та довжини, що залежить від потреб складу. Ми виготовляємо стрічковий транспортер із використанням стрічки швейцарського виробництва Habasit – світового лідера серед виробників конвеєрної стрічки. Така стрічка має ширини 450 мм, 650 мм, 800 мм і 1000 мм. Найважливішою рисою стрічки є її надійність та міцність, оскільки стрічка повинна витримувати велику вагу товарів.

Для горизонтального переміщення вантажу стрічка характеризується підвищеною поперечною жорсткістю – у напрямку руху стрічка гнеться легко, а в поперечному напрямку не гнеться. Це дає підвищену стабільність під час бічних навантажень. Для похилого переміщення вантажу стрічка має підвищений коефіцієнт тертя робочої поверхні. Такий вибір стрічки зумовлений кращим зчепленням із вантажем. Від перекосу стрічка транспортера захищена кінцевими роликами.

Інші незамінні елементи стрічкового транспортера

Стрічковий конвеєр виробництва KAPELOU оснащений проміжною секцією, яка є жорсткою конструкцією з оцинкованої сталі, кінцевих роликів, верхнього перегину, нижнього перегину, приводної станції, супортів. Пристрій передбачає швидкий монтаж і проведення заміни будь-якого елемента. А сам матеріал, із якого виготовлений стрічковий транспортер, вирізняється високою корозійною та механічною міцністю.

Похилий транспортер має блок верхнього та нижнього перегину – пристрій із регульованими роликами для плавного переходу між похилою і горизонтальною ділянкою конвеєра. Плавність переходу необхідна для зменшення шуму під час транспортування вантажів стрічкою та для продовження терміну служби пристрою.

Розміщення основних приводних елементів у приводній станції, яка має натяжний пристрій, дає змогу полегшити монтаж, сервісне та ремонтне обслуговування конвеєра. А для регулювання висоти під будь-який вид транспортера використовуються супорти – стійки, на які спирається конвеєр.

Відповідно до потреб конкретного замовлення, стрічковий конвеєр може мати двигун з електрогальмом, щоб під час аварійного відключення електроенергії утримувати його від прокручування.

Стрічковий транспортер у проєктах KAPELOU

Express One. Стрічковий конвеєр став ключовим елементом автоматизації у проєкті для найбільшої компанії кур’єрської служби в Угорщині, яка входить до складу австрійської пошти і щодня доставляє понад 60 000 посилок. Стрічка транспортера завдовжки 40 метрів переміщує до 1 000 посилок різної форми та ваги на годину.

Конвеєр поділений на 4 частини: перша – на стандартній висоті 700 мм від підлоги, друга частина – пологий підйом на платформу, третя розміщена на платформі, четверта – пологий спуск із платформи на висоту 700 мм від підлоги. Таке рішення дозволяє ефективно використовувати складську площу і забезпечує вільний проїзд складської техніки. Реалізований комплекс обладнання, ключовим елементом якого є транспортер зі стрічкою, дав змогу сортувати стандартні, великогабаритні та нестандартні за формою посилки.

Логістичний центр “Калинівка”. Щоб збільшити продуктивність одного з найсучасніших складських комплексів в Україні площею 72 000 м2, ми реалізували розгалужену систему автоматизованого складського обладнання, серед якого важливу роль відіграє стрічковий транспортер. Конвеєр транспортує лотки в зоні зберігання під кутом 16 градусів і має вигляд хвилі – для того, щоб складський персонал вільно переміщувався між правою і лівою зоною зберігання. Деталі кейсу за посиланням.

Watsons. Зону комплектації та збирання замовлень для найбільшої міжнародної мережі роздрібної торгівлі товарами для краси та здоров’я в Україні ми обладнали більш ніж 420 метрами стрічкових та роликових конвеєрів власного виробництва. Вони дають змогу бережно транспортувати 13 000 одиниць вантажу – косметики, парфумерії, засобів гігієни, товарів для дому та фармацевтичної продукції.

Висновок

У проєктах KAPELOU стрічковий конвеєр є частиною комплексу автоматизації майже в кожному проєкті. Наприклад, коли треба транспортувати товар під кутом, у зоні сканування штрих-кодів на великій швидкості, для мінімізації ручної праці. Стрічковий конвеєр дає змогу заощадити час на транспортування товару на складі та зусилля операторів на 40%. Наші експерти готові проконсультувати вас та допомогти реалізувати найефективніше рішення на основі стрічкових транспортерів будь-якої складності – саме такої, яку потребує ваш склад.

Коментарі 0
Коментувати
Залиште Ваш коментар, після модерації нашим адміністратором він буде опублікований найближчим часом.

Скасувати
Натискаючи «Відправити», ви підтверджуєте та погоджуєтеся з «Згода на обробку персональних даних».
Поділитися:
Стрічковий конвеєр: різновиди, переваги, особливості та завдання у складській логістиці - 9 - kapelou.com Стрічковий конвеєр: різновиди, переваги, особливості та завдання у складській логістиці - 10 - kapelou.com Стрічковий конвеєр: різновиди, переваги, особливості та завдання у складській логістиці - 11 - kapelou.com
Підписатися на нашу розсилку новин

    Стрічковий конвеєр: різновиди, переваги, особливості та завдання у складській логістиці - 40 - kapelou.com
    8.04.2024
    Участь KAPELOU у виставці LogiMAT 2024. Рішення та інсайти

    19-21 березня KAPELOU взяла участь у LogiMAT 2024 – наймасштабнішому заході виробничо-складської логістики. Виставка відбулась у Штутгарті, Німеччи...

    Стрічковий конвеєр: різновиди, переваги, особливості та завдання у складській логістиці - 41 - kapelou.com
    4.04.2024
    Складське обладнання від виробника – ключ до оптимізованих процесів

    У сучасному світі, де конкуренція на ринку зростає з кожним днем, ефективне управління складськими операціями є важливою частиною успіху будь-якого...

    Стрічковий конвеєр: різновиди, переваги, особливості та завдання у складській логістиці - 42 - kapelou.com
    19.02.2024
    Оновлений сертифікат партнера від Siemens

    2024 рік для KAPELOU розпочався із продовження партнерства із лідерами ринку.

    Компанія отримала оновлений сертифікат партнера від компанії S...

    Всі новини