Товар – Вантаж – SKU: у чому різниця? - 1 - kapelou.comЗакрити

Товар – Вантаж – SKU: у чому різниця?

Товар – Вантаж – SKU: у чому різниця? - 8 - kapelou.com

Це терміни, які ми чуємо щодня і можна подумати, що всі вони означають одне і теж. Але невірне їх вживання може внести плутанину в складські процеси. Для ефективної та безперебійної роботи складу важливо знати й вживати ці терміни правильно.

Отже, почнемо з терміну – “товар”. Це об’єкт ринкових відносин, будь-якого призначення, що бере участь в обміні (купівля-продаж), має ціну та задовольняє потреби споживача. Основні види товару, які можуть знаходитися на складі за умови належного зберігання:

  • продукти харчування;
  • фармацевтична та косметична продукція;
  • побутова техніка;
  • різні інструменти та обладнання;
  • будівельні матеріали;
  • меблі та предмети інтер’єру та інше.

Як тільки розпочинаються будь-які операції з переміщення товару, він стає вантажем. Отже, вантаж – це продукти, матеріали чи товари, які знаходяться у транспортуванні: підйом або спуск у вертикальній, горизонтальній або похилій площинах, а також перевезення з пункту відправлення в пункт призначення. До вантажу також відносяться пакування, контейнер, лоток та інше обладнання, що призначене для захисту товару при переміщенні.

І ось ми підійшли до терміну SKU. SKU розшифровується як “Stock Keeping Unit”, що в перекладі може звучати як:

  • одиниця складського обліку;
  • складська одиниця обліку;
  • складська одиниця, яка перебуває на зберіганні.

Це ідентифікаційний номер (артикул), який присвоюють окремій категорії або виду товарів, що мають однакові властивості, форму та функції. До таких товарів застосовується однакова логіка по процесам зберігання, транспортування та комплектації.

SKU іноді представлений через штрих-код для сканування та відстеження. Таким чином, його зазвичай називають UC (унікальний код), що застосовується до оптових, роздрібних або виробничих операцій. SKU може допомагати у моніторингу операцій, відстеженні структури витрат клієнтів, контролі товарно-матеріальних цінностей, закупівель та наданні інформації про ціни.

Поширеною помилкою є коли замість SKU використовують термін UPC, який кодує окремі товари на рівні одиниці зберігання запасів та дозволяє виробнику або продавцю відстежувати кількість цих одиниць, проданих протягом певного проміжку часу.

Виробничі склади та склади компаній-дистриб’юторів, наприклад такі як продуктові, зазвичай мають невеликий асортимент. А компанії, які торгують автозапчастинами, e-commerce, фармацевтичні мають від десятків до сотень тисяч SKU. Як правило в складських системах управління (WMS) для кожного артикулу необхідний, як мінімум один окремий осередок зберігання. При великому асортименті SKU групують за категоріями в асортиментні матриці – для зручності управління товарною категорією.

SKU – ефективний інструмент товарного обліку для ритейлу, мерчандайзингу та постачальників. Він застосовується для будь-яких продуктів та дає необмежений доступ для кодування необхідних характеристик товару.

Кожен із цих термінів – Товар, Вантаж, SKU – важливий елемент усіх складських процесів і правильне його застосування робить роботу персоналу ефективнішою та зводить можливість помилок до нуля. А статистичні дані, які можна отримати за допомогою SKU, дозволяють збільшити продажі й в результаті прибуток компанії.

Коментарі 0
Коментувати
Залиште Ваш коментар, після модерації нашим адміністратором він буде опублікований найближчим часом.

Скасувати
Натискаючи «Відправити», ви підтверджуєте та погоджуєтеся з «Згода на обробку персональних даних».
Поділитися:
Товар – Вантаж – SKU: у чому різниця? - 9 - kapelou.com Товар – Вантаж – SKU: у чому різниця? - 10 - kapelou.com Товар – Вантаж – SKU: у чому різниця? - 11 - kapelou.com
Підписатися на нашу розсилку новин

    Товар – Вантаж – SKU: у чому різниця? - 40 - kapelou.com
    22.04.2024
    KAPELOU – офіційний партнер BD Rowa в Україні

    Із 2023 року ми є офіційним партнером BD Rowa – виробника унікальних рішень для автоматизації фармацевтичної логістики та логістики медичної сфери....

    Товар – Вантаж – SKU: у чому різниця? - 41 - kapelou.com
    8.04.2024
    Участь KAPELOU у виставці LogiMAT 2024. Рішення та інсайти

    19-21 березня KAPELOU взяла участь у LogiMAT 2024 – наймасштабнішому заході виробничо-складської логістики. Виставка відбулась у Штутгарті, Німеччи...

    Товар – Вантаж – SKU: у чому різниця? - 42 - kapelou.com
    4.04.2024
    Складське обладнання від виробника – ключ до оптимізованих процесів

    У сучасному світі, де конкуренція на ринку зростає з кожним днем, ефективне управління складськими операціями є важливою частиною успіху будь-якого...

    Всі новини