Що таке автоматизація складу та для чого вона потрібна? - 1 - kapelou.comЗакрити

Що таке автоматизація складу та для чого вона потрібна?

Що таке автоматизація складу та для чого вона потрібна? - 8 - kapelou.com

Сучасний склад — дуже непростий робочий механізм, місце, де немає вихідних і перерв. Це цілий світ, де зберігається величезна кількість різногабаритних товарів, кожен з яких треба у визначений час прийняти й розмістити, а потім — знайти й видати конкретному одержувачеві.

Час, коли черговий комірник неквапливо бродив сховищем в пошуках потрібного об’єкта, безповоротно минув. Склад має працювати як годинник, будь-яка затримка чи помилка — це матеріальні та репутаційні втрати. Уникнути їх допомагає не армія додаткових робітників, а автоматизація. Що про неї треба знати?

Автоматизація — це не встановлення конвеєрів

Наші замовники подекуди приносять власні проєкти автоматизації складських приміщень. Вивчаючи такі концепти, вартість яких обчислюється мільйонами у.о., ми часто виявляємо, що за фактом планується автоматизація лише одного операційного процесу. Зазвичай це транспортування ящиків (переміщення товарів з точки А в точку Б), яке передбачає використання великої кількості конвеєрів. Однак це недоцільні витрати, які можуть не полегшити, а навпаки, ускладнити роботу об’єкта. Чому? Уявіть, що вам вдалося значно прискорити один операційний процес, тоді як інші ділянки складу працюють у попередньому режимі. Отже, вони просто не встигатимуть обробляти продукти, що надходять.

  • Успішна автоматизація — це оптимізація всіх без винятку процесів, а вони можуть обчислюватися десятками.

Автоматизація та персонал

Деякі замовники, що планують автоматизацію складських приміщень, передусім думають про те, скільки зекономлять завдяки оптимізації трудових ресурсів.

Автоматизація справді дозволяє зменшити кількість працівників. Проте ми завжди ставимо запитання: яка ваша основна мета — ви хочете скоротити персонал чи вдосконалити роботу складу?

Завдання автоматизації будь-яких бізнес-процесів полягає в підвищенні швидкості та якості роботи. Допомагаємо нашим клієнтам підвищити швидкість оброблення товарів і поліпшити сервіс, завдяки чому вони отримують реальну конкурентну перевагу.

  • Автоматизація передбачає полегшення людської праці. Використовуючи сучасні інформаційні технології, ваші працівники зможуть уникнути багатьох помилок і стати продуктивнішими. Що стосується скорочення персоналу, то в кожному випадку це питання розв’язується індивідуально.

Про вартість 

Здебільшого процеси на складах однакові: приймання, зберігання та відвантаження товарів. Проте доводиться враховувати масу особливостей організаціям, що працюють у різних сферах:

  • виробництво;
  • комерція;
  • дистрибуція;
  • ритейл;
  • фармацевтика;
  • автомотив тощо.

Це можуть бути особливості технологічних процесів (на виробничому складі) або характеристики виробів, якщо це склад e-commerce. Тому багато замовників доходять висновку, що їм потрібен власний автоматизований склад, на якому вони зможуть впровадити прийнятні для їхнього бізнесу операційні процеси, а головне — забезпечити повний контроль над ними. Тому вартість автоматизації складу завжди є індивідуальною.

Що з окупністю?

Під час проведення розрахунків окупності вкладень у системи автоматизації складів треба керуватися не тільки прямими показниками, що лежать на поверхні. Важливо орієнтуватися на витрати та втрати, які понесе компанія, якщо й надалі працюватиме по-старому, без якісних змін у системі логістики та без використання автоматизованої складської інформаційної системи.

Наведемо простий приклад з власного досвіду. Ми придбали для нашого дослідницького центру (R&D центр) сім дорогих металообробних верстатів німецького виробництва, щоб не залежати від постачальників. Якщо орієнтуватися тільки на прямі витрати, пов’язані з купівлею та установленням нового обладнання, їх строк окупності становитиме 10 років. Із цього погляду напрошується висновок, що вкладення не є доцільними.

На практиці все зовсім по-іншому. Тепер, коли в нас є власне обладнання, нам не доводиться шукати надійних постачальників. Не потрібно чекати, поки зроблять під замовлення унікальні деталі, необхідні для нових проєктів. Зараз штатний фахівець може забезпечити виготовлення необхідної кількості комплектуючих у встановлений час. При цьому ми можемо оперативно вносити зміни в конструкцію та конфігурацію, а головне — контролюємо якість виробів і не витрачаємо час на рекламації, якщо трапився недобросовісний постачальник. У загальному підсумку наявність верстата може виявитися одним з найважливіших факторів при створенні нового продукту, заради якого й працює центр.

Аналогічний підхід потрібен і в разі оцінювання окупності автоматизації складу. Упровадження автоматизованих процесів забезпечує збільшення не тільки швидкості, а й якості обслуговування. Завдяки автоматизованим системам наші клієнти:

  • підвищують продуктивність;
  • зменшують витрати на персонал;
  • поліпшують якість оброблення всіх замовлень (наприклад, зникають проблеми з пересортицею, а також неукомплектованими та загубленими посилками).

Крім того, збільшується оборотність товарних запасів і в кінцевому підсумку забезпечується зростання прибутку.

Автоматизація — це динамічний процес

Усім, хто планує автоматизувати роботу своїх складських комплексів, треба розуміти, що автоматизація — це не одномоментний процес. Як свідчить практика та досвід компаній, що вже не один рік використовують сучасні технічні рішення, у процесі «обкатування» і подальшої роботи неминуче з’являються невраховані моменти. Тому ми допрацьовуємо та оптимізуємо роботу автоматизації до досягнення бажаного результату. До цього потрібно бути готовими та не слід боятися.

Крім того, процеси діяльності самої компанії також зазнають змін — бізнес постійно підлаштовується під нові вимоги ринку, внаслідок чого доводиться оперативно вносити «коригування» й у роботу складу.

Якщо у вас є запитання чи сумніви щодо доцільності, вартості, перспектив автоматизації складу, ми готові допомогти розібратися.

Команда KAPELOU на власному досвіді знає, як важливо приділити особливу увагу якості в розробленні рішень автоматизації. Тільки з таким підходом можна досягти стабільної та безперебійної роботи складу. Напишіть нам, і ми відповімо на запитання, розвіємо сумніви щодо доцільності, вартості, перспектив автоматизації складу — та разом знайдемо розв’язання найскладніших завдань.

Коментарі 0
Коментувати
Залиште Ваш коментар, після модерації нашим адміністратором він буде опублікований найближчим часом.

Скасувати
Натискаючи «Відправити», ви підтверджуєте та погоджуєтеся з «Згода на обробку персональних даних».
Поділитися:
Що таке автоматизація складу та для чого вона потрібна? - 9 - kapelou.com Що таке автоматизація складу та для чого вона потрібна? - 10 - kapelou.com Що таке автоматизація складу та для чого вона потрібна? - 11 - kapelou.com
Підписатися на нашу розсилку новин

    Що таке автоматизація складу та для чого вона потрібна? - 40 - kapelou.com
    22.04.2024
    KAPELOU – офіційний партнер BD Rowa в Україні

    Із 2023 року ми є офіційним партнером BD Rowa – виробника унікальних рішень для автоматизації фармацевтичної логістики та логістики медичної сфери....

    Що таке автоматизація складу та для чого вона потрібна? - 41 - kapelou.com
    8.04.2024
    Участь KAPELOU у виставці LogiMAT 2024. Рішення та інсайти

    19-21 березня KAPELOU взяла участь у LogiMAT 2024 – наймасштабнішому заході виробничо-складської логістики. Виставка відбулась у Штутгарті, Німеччи...

    Що таке автоматизація складу та для чого вона потрібна? - 42 - kapelou.com
    4.04.2024
    Складське обладнання від виробника – ключ до оптимізованих процесів

    У сучасному світі, де конкуренція на ринку зростає з кожним днем, ефективне управління складськими операціями є важливою частиною успіху будь-якого...

    Всі новини